Eén oplossing voor alle problemen

28-11-2022

We leven op aarde om de dualiteit te ervaren. Zodra we hier onze ogen openen, zien we een wereld vol tegenstellingen en strijd. Wij mensen verschillen in alles: in huidskleur, religie, geslacht, geaardheid, bezit, talent, nationaliteit, taal, etc. Omdat wij verschillen als tegenstellingen zien en niet als aanvullingen, gaan we de strijd aan met elkaar. Nu het licht terugkeert, mogen onze wonden worden geheeld. Lukt dat in één keer of moeten we voor elk probleem een aparte oplossing bedenken?

Het leven is één groot leerproces. Dankzij de tegenstellingen en strijd op aarde leren we hier omgaan met de psychische, fysieke en emotionele aspecten van onszelf. In de hogere sferen (hemel) lukt dat niet. Daar is teveel licht en liefde, harmonie en eenheid. Soms winnen we de aardse strijd, soms verliezen we de strijd. Als we winnen voelen we ons geweldig: we stralen zelfvertrouwen uit en zijn blij. Als we verliezen duiken we het liefste weg, ver weg van het vernietigende oordeel van anderen.

Om elk aspect onder de knie te krijgen, zijn we in het ene leven winnaar en in het andere leven verliezer. Dit gaat net zolang door tot het kwartje valt: ondanks onze uiterlijke verschillen zijn we vanbinnen exact hetzelfde. Wij allen zijn een menselijke uitdrukking van onze ziel, op aarde om de dualiteit te ervaren. De enige manier om uit dit rad van wedergeboorte (reïncarnatie) te stappen, is door tegenstellingen niet langer als verschillen te zien, maar als aanvullingen. Dit lukt alleen als we onze wonden gaan helen met de liefde uit ons hart.

Om door te kunnen op onze ervaringsreis, moeten de wonden in ons genezen. Kromme opvattingen mogen uit ons hoofd, het ongemak uit ons lichaam en de emotionele schade uit ons systeem. Een tijd van heling is aangebroken. Alles wat thans plaatsvindt in ons leven, is bedoeld om oude opvattingen, pijn en trauma's te helen. Alles wat afgehecht moet worden, komt naar de oppervlakte. Dit gebeurt op microniveau (in ons eigen leven) en op macroniveau (leven op aarde).

Vraag is of we voor alle problemen afzonderlijk een oplossing moeten zoeken, of dat er één oplossing is voor alle problemen? Stel dat er één oplossing is, hoe moeten we dan te werk gaan? Antwoord op deze vraag krijgen we door naar de oorzaak van alle ellende te kijken. Waarom zijn wij geneigd verschillen tussen mensen als tegenstellingen te beschouwen en niet als aanvullingen? Waarom kunnen we verschillen niet gewoon accepteren, waarom gaan we erom strijden? Wat is eigenlijk de bron van alle ellende?

De oorzaak van alle ellende is het gevoel van afgescheidenheid. We zijn hier op aarde afgescheiden van de bron van het leven, van het licht en de liefde van God. Door die eenzaamheid worden we bang en gaan we vechten om het bestaan. We zien anderen als een bedreiging, als concurrenten die uitgeschakeld moeten worden. Zijn we succesvol in de strijd, dan voelen we ons geweldig, gaan we ten onder, dan voelen we ons zielig en is het de schuld van anderen. Zie hier het leven van alledag op aarde, het leven dat nu mag veranderen.

En die verandering wordt in gang gezet als we het gevoel van afgescheidenheid weten op te lossen, als we diep vanbinnen weer verbonden worden met de bron van waaruit al het leven is ontstaan. Hoe doen we dat? De verbinding zit in ons hart. Door ons hart te openen kunnen we de verbinding herstellen en krijgt het goddelijke gevoel de kans ons gemoed te sussen en de pijn te helen. Door ons hart te openen, gaan we tegenstellingen als handige aanvullingen zien, waardoor we de strijdbijl voorgoed kunnen begraven.

Wat betekenen deze bevlogen woorden in de praktijk? Wie zijn hart opent en de liefde laat stromen, zal mensen met andere huidskleuren niet langer minderwaardig achten, zal mensen met een andere seksuele geaardheid niet langer buitensluiten, zal mensen met een andere religieuze achtergrond niet langer bedreigend vinden, zal arme mensen niet langer achterstellen, zal mensen die een andere taal spreken niet langer gek vinden, etc. etc. Liefde heelt alles in één klap. Liefde is dé oplossing voor alle ellende op aarde.

Willen we de dualiteit op aarde achter ons laten, dan zullen we met onszelf aan de slag moeten gaan. We zullen ons hart, dat keer op keer dichtgeklapt is door pijnlijke gebeurtenissen, weer moeten openen. Met de liefde kunnen we onszelf weer in het zadel hijsen en anderen goedmoedig tegemoet rijden. Niet om de strijd aan te gaan, maar om elkaar de hand te schudden. En het Christuslicht dat thans op aarde wordt ontstoken helpt ons daarbij.

In liefde,

David & Maria Helena Goedhart