Je geld inruilen voor liefde

30-05-2019

We leven in een kapitalistische maatschappij, waarin geld verdienen centraal staat. Hoe meer, hoe beter. Van jongs af aan worden we opgeleid om mee te draaien in de grote economische motor. Er is geen ontkomen aan. Wie niet meedraait heeft geen dak boven zijn hoofd, geen eten op zijn bord en geen dokter aan zijn bed. Wie ermee klaar is, kan geld inruilen voor liefde. Maar hoe doen we dat?

Echte liefde IS
Als we ergens op tegen zijn, dan hebben we de neiging om te gaan protesteren. We stropen de mouwen op, smeren de kelen en halen spandoeken tevoorschijn. De laatste jaren levert dit nauwelijks wat op. De overheid lijkt doof, de politie is te sterk. Eisen worden niet ingewilligd, demonstraties worden, zo nodig, hardhandig de kop ingedrukt. Echte liefde is ook niet voor of tegen iets, echte liefde IS.

Goed voorbeeld doet volgen
Vraag is of we een liefdevolle samenleving kunnen afdwingen? Ik denk van niet. We kunnen slechts liefde ZIJN. Wie liefde is, straalt liefde uit. Liefde is de sterkste kracht, de zachtste energie met de hoogste trilling. Liefde verspreidt zich dus vanzelf. Maar dat heeft wel de tijd nodig. We kunnen het niet hier en nu afdwingen, wel haar beloop laten en erop vertrouwen dat steeds meer zaadjes van liefde zullen ontkiemen op aarde. Goed voorbeeld doet volgen.

Het openen van ons hart
De grootste bijdrage die we kunnen leveren aan een liefdevol leven op aarde, is onszelf vullen met liefde. Van top tot teen. Dat doen we door alle aspecten van onszelf tegen het licht te houden, waardoor er ruimte komt voor liefde in ons. Ook dit kunnen we niet afdwingen, ook dit proces heeft tijd nodig. We beginnen met het uitspreken van de intentie om in liefde te leven. Daarmee gaat ons hart open en komt de stroom opgang.

Oude emoties en pijn opruimen
In vele levens die achter ons liggen, hebben we vervelende dingen meegemaakt. Soms waren we slachtoffer, soms waren we dader. Als we pijn, angst, verdriet en boosheid uit vorige levens niet hebben verwerkt, dan zit het nog ergens in ons systeem en speelt het ons nog parten. We reageren we boos, bang, of verdrietig in plaats van liefdevol. Door onszelf een spiegel voor te houden, kunnen we alle onverwerkte emoties alsnog doorvoelen en helen. Alles in liefde en alles op het juiste moment.

Hoe weten we dit?
Hoe weten we of we nog oude onverwerkte pijn met ons meedragen? De gebeurtenissen in ons leven maken dit duidelijk. Zij vormen namelijk de spiegel van ons innerlijk, van dat wat ín ons zit. Zit er nog angst, dan zullen we angstige momenten meemaken. Niet om ons te pesten, maar om ons de kans te geven de angst alsnog te helen. Zit er nog verdriet in ons, dan zullen we treurige dingen meemaken. Elk triest moment is een kans om verdriet in te ruilen voor liefde.

De enige weg naar liefde
Een liefdevolle wereld is geen geschenk dat op een dag uit de hemel valt. We zullen het zelf moeten scheppen, door oude ballast op te ruimen. Wie zich vult met liefde, zal liefdevolle keuzes maken en zich liefdevol opstellen naar anderen toe. Dit is de enige weg die leidt naar een leven in liefde, naar een leven in harmonie. Zij die deze weg bewandelen gaan vanzelf de waarde en het bezit van geld relativeren. Hierdoor zal de houdgreep, waarin het kapitalistische systeem ons gevangen houdt, verslappen en verdwijnen. Geef het de tijd, maar weet dat de ommekeer is ingezet.

In liefde,

David Goedhart